Domain (alan adı); hatırlanması zor olan IP adresleri yerine kullanılması için internet otoriteleri tarafından geliştirilen bir isimlendirme yöntemidir. Siteniz için seçtiğiniz ismin; .com, .net gibi bir uzantıyla kullanılan haline alan adı ya da domain denmektedir. 

Domain için yapılabilecek en doğru tanımlardan biri de “sitenizin adı ve adresi” şeklinde yapılan tanımdır çünkü kullanıcılar sitenize alan adınızı kullanarak ulaşır. 

Başka bir deyişle; bir web sitesine girmek için adres çubuğuna yazılan https://www.google.com gibi bir adresin google.com şeklindeki site adı ve uzantısından oluşan bölümü domain olarak adlandırılır.

İki ayrı web sitesinin aynı domaine sahip olması imkansızdır. Parmak izleri gibi benzersiz olan domainler; IP (Internet Protocol Address) numarası denen uzun ve hatırlaması zor sayılara karşılık gelir.

Yani domainler olmasaydı Google’a girebilmeniz için adres çubuğuna 192.168.0.1 gibi bir sayı yazmanız gerekecekti.

Milyarlarca internet kullanıcısını ve 300 milyondan fazla alan adını birbirine bağlayan DNS (The Domain Name System) denen sistem sayesinde tarayıcınıza girdiğiniz alan adı; ilgili IP adresine dönüştürülür. Böylece; ziyaretçilerin kullandığı bilgisayarlar; web sitesine ait içeriğin depolandığı sunucuyu bulabilir.